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Please Note: For clarity, references to and excerpts from provisions of
statutes or the Ethics Guidelines have been updated to conform to
subsequent changes in numbering and language, where the changes
have not affected the substance of the Opinion.

Representative Hunt has requested an Advisory Opinion whether, consistent with
applicable statutes and the Ethics Guidelines, it would be permissible for him to accept a
prize he won at a raffle conducted at an event to which he was invited as a legislator, and
attended in that capacity.

According to the facts supplied by Rep. Hunt and other facts elicited by the
Committee, the event was the 8th Annual St. Patrick’s Day Roast, sponsored by a lobbying
group for the benefit of a charitable hospital. The event was attended by legislators and
others. Legislators were invited to attend admission free, through notices published in
legislative Calendars. Members of the public attending the event were charged an
admission fee.

At the event, raffle tickets were offered to all attendees, at a separate charge of
$5.00 each. Raffle prizes had been donated by various sponsors. All proceeds of the raffle
were donated to the chartable beneficiary. Raffle ticket purchase was optional. Rep. Hunt
purchased a ticket and, at the drawing, won a computer valued at $300.00.

The Committee responds as follows.

Relevant provisions of statute and the Ethics Guidelines are:
RSA 14-C:3, III which provides in part: “III. It shall be unlawful for any legislator

or legislative employee to solicit or to knowingly accept, directly or indirectly, any gift, as
defined in this chapter, or to fail to meet the reporting requirements of this chapter. ”

RSA 14-C:2, IV(a)(2) which includes in the definition of “gift,” “(2) Any other
tangible thing, intangible thing, service, or the use thereof having an individual value of
greater than $50.”

Ethics Guidelines, Section 3, Prohibited Activities, Paragraph II, which states in
part: “Legislators shall not solicit, accept, or agree to accept anything of value from
another for themselves or other persons, if the legislator receives such thing of value***(g)
In violation of RSA 14-C.”

The Committee advises that under the specific circumstances of this case, the raffle
prize won by Rep. Hunt is not a prohibited gift. He paid substantial consideration to
participate in the raffle in which participation was optional and open to all attendees,



legislators and non-legislators alike, on the same basis. The raffle was conducted for the
benefit of a charitable beneficiary in accordance with RSA 287-A.

While the free admission to the event accorded to Rep. Hunt by the sponsors was
not a prohibited gift pursuant to RSA 14-C:2, IV(b)(9)(D), that fact does not determine
whether a prize from a raffle conducted at the event is not a prohibited gift. Rather, the
Committee has previously interpreted the relevant statutes as prohibiting legislators’
acceptance of “door prizes” having significant economic value, awarded by lot or
otherwise at such events. See Interpretive Ruling 2007-1 (October 29, 2007), Issue C. In
context, that ruling assumed that eligibility for a door prize was part of a free or reduced
price admission accorded to legislators, which does not appear to be the case here.

To be clear, the Committee’s conclusion here is based on the following facts:
(1) The raffle in question was open to all attendees at the event, legislators and

non-legislators alike;
(2) Participation in the raffle was optional, and separate substantial consideration

was required of all participants, at the same price;
(3) The raffle was conducted in accordance with RSA 287-A.

We appreciate the opportunity to be of assistance.

Martin L. Gross, Chairman
For the Committee


